Jedzenie na poprawę wzroku
W myśl zasady "lepiej zapobiegać niż leczyć", warto wprowadzić do swojej diety kilka zdrowych zasad odżywiania, przy czym "zdrowy" wcale nie znaczy nudny czy bez smaku.
Witaminy szczególnie dobre dla oczu to:
-> witamina E - działa jak przeciwutleniacz, duża zawartość znajduje się w olejach roślinnych, najwięcej w oleju słonecznikowym;
-> witamina C - główne jej źródło to owoce i warzywa, szczególnie papryka, aronia, owoce cytrusowe i, co może niektórych zaskoczyć: warzywa kapustne;
-> witamina A - źródło beta-karotenu, antyoksydantu, który chroni oczy przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i wpływa na lepsze widzenie po zmroku.
- Zadbaj o to, aby warzywa były stałym elementem posiłków. Możesz je przygotować w formie sałatki, koktajlu lub dodawać do kanapek. Warzywa przygotowane na parze to szybki i prosty sposób, który pozwoli zachować cenne substancje produktów.
- Jeśli lubisz podjadać, zamień słodycze i chipsy na owoce i warzywa. Możesz pokroić je w plasterki lub paluszki - taka forma będzie zdecydowanie atrakcyjniejsza szczególnie dla dzieci. W sklepach znajdziesz także szeroką gamę suszonych owoców. Dla szczególnie zabieganych proponujemy sok z wyciskanych owoców lub koktajl. Niebieskie, fioletowe i czerwone owoce bardzo dobrze wpływają na wzrok, zwalczając wolne rodniki i chroniąc przed stanami zapalnymi.
- "Light" nie zawsze oznacza zdrowy. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje chociaż małej dawki tłuszczu. Margaryna lub masło dobrej jakości, ryby (łosoś, tuńczyk, śledź), oleje roślinne i orzechy to zdrowe i naturalne źródła tłuszczu i manganu (oczywiście wszystko w granicach normy). Co więcej, kwasy omega-3 łagodzą objawy suchego oka i obniżają ciśnienie śródgałkowe.
- Cynk, selen i witamina B to świetne źródło zdrowia dla oczu. Znajdziesz je w produktach pełnoziarnistych (pieczywo, płatki, kasze, ryż). Pamiętaj, że sam ciemny kolor nie oznacza, że dany produkt sjest pełnoziarnisty. Warto wziąć pod lupę skład.
Witaminy szczególnie dobre dla oczu to:
-> witamina E - działa jak przeciwutleniacz, duża zawartość znajduje się w olejach roślinnych, najwięcej w oleju słonecznikowym;
-> witamina C - główne jej źródło to owoce i warzywa, szczególnie papryka, aronia, owoce cytrusowe i, co może niektórych zaskoczyć: warzywa kapustne;
-> witamina A - źródło beta-karotenu, antyoksydantu, który chroni oczy przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i wpływa na lepsze widzenie po zmroku.
Wymienione produkty powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety. Ważne jest urozmaicenie, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników i witamin, a jednocześnie nie popaść w monotonię. Jeśli na przykład przejadły Ci się sałatki, wypróbuj koktajle lub zupy. A poniżej znajdziesz linki do przepisów, zawierających wspomniane składniki:
Pamiętaj, że dieta to nie wszystko. Aby zadbać o oczy w pełnym wymiarze zamień od czasu do czasu (lub częściej ;) monitor telewizora na spacer i chroń oczy przed szkodliwymi promieniami UV, zarówno latem jak i zimą. Regularnie wykonuj badania okulistyczne. Daj sobie czas aby odetchnąć - przerwy w pracy, wakacje przynajmniej raz w roku i małe przyjemności poprawią humor, pozwolą nabrać dystansu i sił.
Komentarze
Prześlij komentarz