Pieczona dynia



Dynia, znana jako zdrowe warzywo, jest szczególnie dobra dla oczu. Jest pełna witaminy A, dostarcza oczom potrzebną luteinę i zeaksantynę, niezbędne do utrzymania zdrowego wzroku.




Dynia często kojarzy nam się z potrawą w postaci zupy lub słodkim ciastem. Poniżej przedstawiamy przepis ze Steamy Kitchen na pyszną pieczoną dynię, która idealnie wpasuje się jako przekąska lub danie w coraz chłodniejsze, jesienne dni.





Składniki:
  • 1 mała dynia lub 1/4 dużej dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • mielone goździki
  • mielony cynamon
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru


Wskazówki:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C. 
  • Użyj dużej, metalowej łyżki, wyjmij pestki i wnętrze dyni. Zostaw pestki do pieczenia. 
  • Użyj dużego, ostrego noża i potnij dynię na kawałki, na grubość około 2,5 cm.



  • Ułóż plastry dyni na papierze do pieczenia. 
  • Spryskaj plastry oliwą z oliwek po obu stronach, wetrzyj. Dopraw solą, przyprawami i brązowym cukrem. 
  • Piecz przez 20-25 minut, w zależności od grubości plastrów.
  • Ta sama technika może być wykorzystana przy użyciu dyni piżmowej.

I voila! :)


Facebook

Instagram

Komentarze