Pieczona dynia
Dynia, znana jako zdrowe warzywo, jest szczególnie dobra dla oczu. Jest pełna witaminy A, dostarcza oczom potrzebną luteinę i zeaksantynę, niezbędne do utrzymania zdrowego wzroku.
Dynia często kojarzy nam się z potrawą w postaci zupy lub słodkim ciastem. Poniżej przedstawiamy przepis ze Steamy Kitchen na pyszną pieczoną dynię, która idealnie wpasuje się jako przekąska lub danie w coraz chłodniejsze, jesienne dni.
Składniki:
- 1 mała dynia lub 1/4 dużej dyni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska
- mielone goździki
- mielony cynamon
- mielona gałka muszkatołowa
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
Wskazówki:
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Użyj dużej, metalowej łyżki, wyjmij pestki i wnętrze dyni. Zostaw pestki do pieczenia.
- Użyj dużego, ostrego noża i potnij dynię na kawałki, na grubość około 2,5 cm.
- Ułóż plastry dyni na papierze do pieczenia.
- Spryskaj plastry oliwą z oliwek po obu stronach, wetrzyj. Dopraw solą, przyprawami i brązowym cukrem.
- Piecz przez 20-25 minut, w zależności od grubości plastrów.
- Ta sama technika może być wykorzystana przy użyciu dyni piżmowej.
Komentarze
Prześlij komentarz